Reversspeld voor college B&W Dantumadeel

Voor mij als pas afgestudeerde edelsmid (dat betekent dat ik zowel in goudsmeden als in zilversmeden ben afgestudeerd) was het de afgelopen maanden een hele enthousiaste tijd. Deze opdracht voor het college B&W van de gemeente Dantumadeel gaf me de kans om te laten zien wat ik in huis heb met betrekking tot edelmetalen. Voordat ik begin met ontwerpen doe ik eerst een onderzoek. In dit geval ben ik begonnen met de historie van Dantumadeel.

Hier kwam ik al snel met de dorpen in aanraking. Vroeger waren er 12 dorpen in Dantumadeel. Ik las over de fusie van de drie dorpen Dantumawâld , Akkerwâld en Murmerwâld in 1971, die we nu kennen als Damwâld. Daar door zijn er nu 10 dorpen waarvan 3 de grootse zijn. Damwâld, de Westereen en Feanwâlden. De 7 kleinere dorp zijn Broeksterwâld, Driesum, Rinsumageast, Readsjerk, Sibrandahûs, Wâlterswâld en Feanwâldsterwâl. Het was interessant om te lezen over de verschillende gebeurtenissen en uiteindelijk heb ik mezelf het meest laten inspireren door het gemeentewapen. Je ziet het wapen best veel terug, maar eerlijk gezegd had ik me er nog nooit zo in verdiept dat ik kon vertellen wat de verschillende betekenissen waren van de symbolen en kleuren.

Het symbool van de golvende beek wordt weergegeven in het zilver, dat staat voor al het water in onze gemeente. Op basis daarvan heb ik gekozen om de spelden uit zilver te vervaardigden. We hebben in onze gemeente hoger liggende zandgronden, in het wapen wordt dat afgebeeld met een gouden vlak. Ik heb ervoor gekozen om juist de textuur van zand (verfijnd grof) aan te brengen op de achtergrond van de speld. Verder laat het wapen ons de groene en rode kleur zien. Dit zijn heraldische kleuren. De tweemaal 6 parels staan voor de (destijds) 12 dorpen.

Al deze informatie heb ik meegenomen in mijn ontwerpen. In gesprek met de burgemeester en Bestuurssecretariaat heb ik een tiental ontwerpen laten zien. Gedurende het gesprek zijn we uiteindelijk tot dit ontwerp gekomen. In de vorm van de speld ziet u de geografische omtrek van de gemeente Dantumadeel. Contrasterend op die ruwe achtergrond (die voor de zandgronden staat) staan de initialen van het logo van de gemeente Dantumadeel in hoogglans.


Share: